.

.

dimecres, 5 d’agost del 2015

Plaça de Drassanes

A la fotografia, veiem la Plaça de Drassanes a la fi dels anys '50.
Se sap que des del segle XIII en aquest lloc es reparaven i construïen vaixells. En 1844, en traslladar-les drassanes al port de Palma, l'ajuntament la va convertir en plaça. Enmig es va col·locar una font amb una estàtua de Jaume Ferrer, el gran navegant mallorquí, obra de l'escultor Jacinto Mateu.
Aquest marí, Ferrer, seria un pioner ja que al segle XIV va iniciar la ruta de les exploracions per les costes de l'Àfrica Occidental, precedint en gairebé tres quarts de segle a les que després farien els marins portuguesos. El 10 d'agost de l'any 1346, dia de Sant Llorenç, va arribar al riu d'Or, en el que seria ara les costes de Gàmbia.

De totes maneres, l'estàtua que veiem a la foto no és l'original, està es troba a l'interior del Consolat de Mar ja que es trobava en molt mal estat després de tan sols 70 anys a la intempèrie. La que veiem és una rèplica realitzada per l'artista Joan Grauches el 1914, per la qual li van pagar 2.140 pessetes.
La foto és del fotògraf amateur, Manuel Reaño


Doncs bé, en aquesta fotografia del fotògraf Josep Salvany, presa l'any 1915 (poques setmanes abans que posessin la nova, que no rèplica, ja que si us fixeu veureu que no són iguals) podem veure l'estàtua original de l'esmentat escultor a una escena quotidiana d'aquells dies; Veïns carregant aigua de la font i els inefables nens posant davant la novetat de la càmera fotogràfica.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada